Enter your keyword

Minä ja Nukkumatti

MINERGIA

Hyvinvointi blogi

Minä ja Nukkumatti

Minä ja Nukkumatti

Uni. Tuo niin tärkeä ja herkkä asia.

Kuten monet minut tuntevat tietävät, olen koko ikäni ollut hyvin herkkäuninen. Välillä unta on tullut vain 1,5 tuntia yössä. “Hyvänä” yönä noita unijaksoja tuli 3-5 kpl. Olen vuosien saatossa kokeillut kaikkea mahdollista ja mahdotonta, vaipunut epätoivoon, raivonnut ja alistunut. Ja välillä jopa nukkunut 😀 ja ihmetellyt aamulla, että tältäkö ihmisestä tuntuu, kun on saanut syvää, palauttavaa unta normiannoksen.

Viimeisen vuoden aikana palautuminen on noussut yhdeksi suureksi trendiksi kuntoilu- ja terveyspiireissä. Olen seurannut keskustelua ja sukeltanut yhä syvemmälle aiheeseen. Onnistumisiakin on tapahtunut. Nyt olen viikon ajan nukkunut joka yö 6-10 tuntia!

Eilen illalla menin nukkumaan jo klo 22 jälkeen ajatuksella, että saisin vähän oikaistua unirytmiäni. Olen nukkunut yleensä 00-08 yhdellä heräämisellä klo 6 aikoihin. Illalla siis laskelmoin, että aikaistan kahdella tunnilla herätäkseni aiemmin. Nukahdin hyvin, heräsin normaalisti kuuden aikoihin käymään vessassa ja juomassa. Koska tunsin itseni vielä hyvin uniseksi, ajattelin, että menen hetkeksi pitkäkseni. No arvaatkin varmaan, avasin silmäni seuraavan kerran 8.30.

Mitä muutoksia olen tehnyt arjessani?

Ruokailuni on pysynyt suunnilleen ennallaan. Lihansyöntiä olen jonkinverran lisännyt alhaisen ferritiinin johdosta. Syön lisärautaa vaihdellen eri valmisteita, silti ferritiini ei ole 6 kk:ssa noussut kuin 11 yksikköä. Heinäkuussa seuraava tarkistusmittaus. Syön lihaa nyt noin kerran viikossa. Kevään myötä tuoreen vihreän syönti on lisääntynyt, pääasiassa tuoreet villiyrtit, joista salaattini 50%:sti muodostuu.

Liikuntaa mulle tulee arjessa yllin kyllin. Pyöräilen vähintään 8×7 km viikossa ja lisäksi teen fyysistä työtä hierojana noin 15-20 h viikossa ja asun 4. kerroksessa ilman hissiä. Hyötyliikunta on mun juttuni, silloin liikuntaa ei tarvitse erikseen kalenteroida. Otin myös 5 päivän ibuprofeiinikuurin kipuilleeseen polveeni ja se tuntui rauhoittavan muutenkin välillä kipuillutta kehoani.

Yksi iso muutos on kännykän käytön vähentäminen varsinkin ilta-aikaan. Minulle ei riittänyt, että laitoin sen illalla äänettömällä, se ei selailua estänyt! Sammuttaessani sen kokonaan muutamana iltana pääsin kohtuullisen nopeasti eroon turhasta surffailusta. Nyt riittää, että se on äänettömällä. Tartun mieluummin kirjaan kuin siihen.

Olen myös rukannut lisäravinteiden käyttöä. Vaihdoin merisuolan sellaiseen, jossa on merilevää mukana luontaisena jodin lähteenä. Aamujuomani sisältää seuraavia aineita: MSM+C, Foodinin viherjauhe, TerraNovan  Smooth mag, supermaca, proteiinijauhe, d-vitamiini, omega3-öljy, tuore sitruuna ja inkivääri, saksanpähkinöitä ja manteleita. Iltaisin sekoitan kurkumalaten joukkoon toisen satsin magnesiumia ja ashwagandhaa. Usein syön myös 2 kiiviä ennen nukkumaanmenoa.

Luonnonvalon ja pimeyden suhde on myös ollut hyvä. En ole aiemmin käyttänyt öisin pimennysverhoa, nyt se on normirutiini.

Nyt nautin jokaisesta nukutusta tunnistani! Olen suunnattoman kiitollinen ja seuraan mielenkiinnolla kuinka pysyvä tämä muutos on. Halusin tämän kokemukseni jakaa kaikille teille lohduttomille kanssakulkijoilleni, joiden kanssa olen asiaa ääneen pohtinut ja ratkaisuita etsinyt. Toivoa on!!!